Sol och vindarnas ö

När motorcyklarna tystnar

Gotland och Visby med en av världens största sevärdheter är en av mina favoritresmål. En plats mellan hav och land där nutid möter medeltid och oftast i strålande sol. Gotland är en modern destination med en levande och intressant historia. 1995 blev Visby upptagen i UNESCOs världsarvlista, Visby och Gotland levererar mer än man kan önska sig.

Visby med sin välbekanta mur som omsluter staden sedan mitten av 1200-talet. En  promenad på 3,5 km på utsidan utmed de gamla vallgravarna, eller på kullerstensgator på insidan bland små hus inbäddade i vackra rosor . Båda alternativen ger  vackra vyer, historiska platser, nere på strandpromenaden njuter man av en ljusshow på första parkett, en fantastisk solnedgång.

Några favoriter i Visby
Ett besök i Domkyrkan S:ta Maria från 1100 talet och kyrkberget här har man en fin utsikt över Visby.
Fiskargränd en av Visbys mest fotograferade gata, en gata fylld av klängrosor.
S:ta Karins kyrkoruin vid stora torget, på torget finns även ett stort utbud av restauranger och på sommaren torghandel.
Almedalen och Kruttornet. Almedalen en gång i tiden den medeltida hamnen, nu återstår bara en damm av den. Kruttornet som ligger mellan Almedalen och havet och är Nordens äldsta profana byggnad och ringmurens äldsta del.
Väktargången en fantastisk utsikt från den rekonstruerade väktargången ut mot havet och nordergravar.

Mat & dryck i Visby. Kapitelhusgården medeltida mat och dryck i en medeltida miljö, eldfängd underhållning.
Bolaget vid stora torget en franskinspirerad krog, en mycket populär uteservering med utsikt över torget. I de här lokalerna inhandlade jag destillerade drycker som ung beväring på tidigt 70-tal, därav namnet kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar