Europatouren/Örnnästet 2023

Hitlers Örnnäste en historisk utsiktspunkt och en point of interest på Reines och min resa genom delar av Europa. En resa, där vi lämnade motorvägarna till de som har tider att passa. Från hotellet i en liten by utanför Linz och på fina vägar kom vi så fram till Eagles nest historical center. Här parkerade vi hojarna för att ställa oss i kön till bussarna, som tog oss upp till den 120 meter långa ingången som går rätt in i berget och som i sin tur leder in till den mässingklädda hissen upp till Kehlsteinhaus.



Kehlsteinhaus eller das Adlernest (Örnnästet) är ett storslaget hus beläget på  Kehlstein, 1 834 meter över havet, med en fantastisk utsikt ner mot byn Berchtesgaden och det omkringliggande landskapet. Det var det Nationalsocialistiska partiet (Nazisterna) som bekostade och lät bygga huset, Det tog 13 månader att bygga samt vägen upp till Kehlsteinhaus. Bygget ägde rum dygnet runt under 1937 och 1938, med uppehåll under vintermånaderna och disponerades av Hitler och hans nazisttoppar, inte så som många tror en gåva till Hitlers 50-årsdag. I dag är det en restaurang som serverar klassiska tyska rätter och en historisk plats som påminner om avgrunden i den omänskliga nazistiska diktaturen.


Bussresan upp gav en liten försmak av utsikten över ett fantastiskt landskap, och resan i sig en upplevelse, på en väg som både är smal och brant och därför avstängd för allmän trafik.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar