Point of interest inför 2024


"A good traveler has no fixed plans, and is not intent on arriving" Lao Tzu. En mening som passar in hos många motorcyklister, men de flesta av oss har kanske både ett mål och en tidsplan. Inför resan till Nordnorge -24  letar jag på Google lite point of interest utefter vägen, det kan bli intressanta stopp efter ett par timmar i sadeln. Det gör visserligen några dagsetapper lite kortare, men som pensionär så är det inte något problem med att hålla tidsplanen lite flytande. Väder för stunden och tiden när man passerar avgör om det blir ett stopp eller bara ett märke på Google maps. 


Så få transportsträckor som möjligt och absolut inga motorvägar, det är målsättningen för resan. Vackra vägar med magiska vyer, en grund för en lyckad dag på hojen. Och fantastiska vägar finns det gott om i Norge, som har blivit något av ett favoritland när det gäller mc-vägar. Där kurvor och krön bjuder på magiska upplevelser och utsikter, spontana stopp omöjliga att planera men perfekta för en gofika with a wiev. 


Men innan gränsen till Norge passeras ska inlandsvägen avverkas. 2024 års mc-resa går till största delen genom Sverige upp till Kiruna och in i Norge via Riksgränsen. Här får man välja ut en bråkdel av alla sevärdheter som finns utefter vägen. En annan sak att ta hänsyn till är hur långt ifrån vägen intressanta miljöer får vara, där kan vädret och dagsformen avgöra.

Loos Koboltgruva Här förflyttas man 250 år tillbaka i tiden och upplever en genuin 1700-tals gruvmiljö. 26 minuter från E45:an. Sväng av mot Los.

Café Cineast i Sveg En gofika i detta helt unika café.

Ivars bilmuseum i Hoting privat samling av bilar och motorcyklar.

Inlandsbanemuseum i Sorsele järnvägsstation.

LKAB Malmberget guidade turer måndag till fredag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar