D-day tour -25

Höstrusk utanför fönstret så det får bli en liten blick framåt mot nästa vår och planerna för en resa ner till några av Europas historiska platser med fokus på dagen D 1944

Det återstod endast 15 minuter av måndagen den 5 juni när tre glidflygplan landade vid Pegasusbron över  Caenkanalen. Klockan 01.00 var bron erövrad och operation Overlord, invasionen i Normandie, Frankrike hade inletts. 

Dagen - D  den 6 juni 1944 genomfördes invasionen  i två faser, en luftburen operation strax efter midnatt som landsatte 24 000 amerikanska, kanadensiska,  brittiska och fria franska luftburna soldater och en amfibisk landstigning kl 06,30 med allierat infanteri och pansardivisioner på Frankrikes kust i Normandie.

Historiska platser som har haft en stor betydelse för Europa och som har varit på min bucketlist under många år. Nu hoppas jag att det äntligen blir av och med en första etapp från Göteborg till Kiel. Därifrån blir det två eller tre dagsetapper ner till Normandie, beroende på väder och point of interest utefter vägen.

Under tiden små förändringar i utrustningen, bl.a så lägger jag undan min navigationsenhet och använder TomTom go, en app knuten till mitt TomTom konto. Samtidigt så får telefonen en mer central placering och funktion, integrerad med hjälmen via Cardo Freecom. Musik, gps, telefon och intercom rätt in i hjälmen, inga nyheter precis men en enhet mindre att hålla reda på.

Återstår årets sista tur i oktober med Triumphbågen till Göteborg för service och däckbyte, får hoppas på en dag med hyggligt väder. Därefter blir det vintervila fram till slutet av maj då dagen-D närmar sig, ska försöka vara nere på årsdagen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar